Prymat

Wspólne chwile na grillu

Drukuj:
35 minut 4 porcje

Grillowana cukinia
faszerowana mięsem
mielonym

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jaja
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki Przyprawy do bruschetty Prymat
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g tartego sera żółtego
  • 4 łyżki ketchupu

Grill to nie tylko mięsa
i kiełbasy, to także świeże
warzywa!

Cukinia, bakłażan czy papryka
dopiero na grillu uzyskują
niepowtarzalny smak
i aromat.

Sposób przygotowania

Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć środki, miąższ pokroić w kostkę. W rondlu na oliwie smażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso i miąższ cukinii, dusić ok. 5 minut. Dodać ketchup, przyprawę do bruschetty i dusić do miękkości mięsa.

Farsz wystudzić, wymieszać z jajkami i połową żółtego sera, nałożyć do wydrążonych cukinii. Cukinie ułożyć na tackach do grillowania i posypać pozostałą częścią sera. Grillować na rozgrzanym ruszcie.

Drukuj:
45 minut 4 porcje

Grillowane ziemniaki
w boczku

Składniki:

  • 12 małych ziemniaków
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków i frytek Prymat
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 1 opakowanie przyprawy Grill pikantny Prymat
  • Wykałaczki
Do smaku:
  • Sól morska gruboziarnista Prymat

W wersji wegetariańskiej boczek
można zastąpić twarożkiem.
Sera z dodatkiem czosnku,
szczypiorku i przypraw nie
grillujemy, ale podajemy
na talerzu, obok grillowanych
ziemniaków.

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować niemal do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków i frytek.

Ugotowane ziemniaki przestudzić, naciąć nożem wzdłuż, tworząc kieszeń i delikatnie rozchylić. Do środka włożyć po kilka plasterków czosnku, posypać przyprawą do grilla i owinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką. Grillować, aż boczek się zarumieni.

Drukuj:
20 minut 2 porcje

Roladki z grillowanego
bakłażana z serem feta

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy Grill pikantny Prymat
  • 120 g sera feta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 8 Oliwek zielonych Smak
  • 2 Suszone pomidory z ziołami Smak
  • Świeża bazylia
Do smaku:
  • Sól morska gruboziarnista Prymat
  • Pieprz kolorowy Prymat

Bakłażany to idealne warzywo
na grilla! Można je wykorzystać
jako… zamiennik chleba.

Będą pyszne nie tylko z fetą,
ale też serem żółtym
czy kawałkiem wędliny.

Sposób przygotowania

Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować oliwą i posypać przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć plastry na bok, aby zmiękły. W misce utrzeć ser feta z jogurtem i pieprzem.

Dodać drobno posiekane oliwki i suszone pomidory, wymieszać. Każdy plaster ciepłego bakłażana posmarować serkiem, ułożyć po kilka lisków świeżej bazylii i ciasno zrolować.

Drukuj:
35 minut 4 porcje

Szaszłyk drobiowy
z kolorowymi paprykami

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 150 ml wina białego (można zastąpić sokiem winogronowym z odrobiną octu)
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny Prymat
  • 80 g kolorowych papryk
  • 40 g bakłażana
  • 40 g cukinii
  • 50 g boczku
  • 1 cebula
  • Patyki do szaszłyków
Tzatziki:
  • ½ l jogurtu naturalnego
  • 1 surowy ogórek (10 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy Tzatziki
    - pikantnego sosu czosnkowego Prymat
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do smaku:
  • Sól morska drobnoziarnista Prymat

Patyki do szaszłyków namocz
przed grillowaniem w wodzie,
dzięki czemu nie będą się palić
na rozgrzanym grillu.

Sposób przygotowania

Jogurt ubić lekko trzepaczką. Dodać obrany i starty na tarce do jarzyn ogórek oraz obrany i zmiażdżony czosnek. Wlać oliwę, sok z cytryny, przyprawę tzatziki, wymieszać i dosolić. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso, paprykę, boczek i cebulę pokroić w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm.

Marynatę i przyprawę wymieszać z oliwą z oliwek i winem. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po wyjęciu kurczaka z marynaty, nabijać na patyki do szaszłyków na przemian ze sparzoną cebulą, papryką, bakłażanem, cukinią oraz boczkiem.

Szaszłyki grillować ok. 10-15 minut, podlewając je od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Drukuj:
30 minut 5 porcji

Szaszłyki warzywne
z sosem tzatziki

Składniki:

  • 3 ugotowane na półtwardo ziemniaki w mundurkach
  • 2 pokrojone na cząstki kolorowe papryki
  • 1 pokrojona na cząstki czerwona cebula
  • 2 pokrojone na części kolby kukurydzy
  • 1 pokrojona na cząstki cukinia
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • Patyki do szaszłyków
Tzatziki:
  • 200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 opakowanie Tzatziki – pikantnego sosu czosnkowego Prymat

Warzywne szaszłyki można
serwować również z ostrą
w smaku musztardą rosyjską
lub słodko-pikantną
musztardą czeską.

Sposób przygotowania

Jogurt dokładnie wymieszać z sosem tzatziki i odstawić na 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i zalać marynatą powstałą z przyprawy do grilla oraz oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa nadziewać na przemian na patyki do szaszłyków. Warzywa grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

Drukuj:
45 minut 4 porcje

Jak zrobić wrapy
z grillowanymi warzywami?

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka Bazylii suszonej Prymat
  • 7 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Do smaku:
  • Sól morska Prymat
Marynata:
  • 1 łyżeczka przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • rukola

Grillowanie warzyw to idealne
rozwiązanie dla wegetarian.
Amatorzy mięsnych dań mogą
dodać do wrapów
np. grillowaną pierś
z kurczaka.

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, bazylię, sól oraz drożdże, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Z przyprawy do grilla, cukru, octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować marynatę do warzyw. Do miski z marynatą dodać pokrojone w plastry warzywa i dokładnie wymieszać. Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i formować cienkie placki o średnicy 15-20 cm.

Następnie na rozgrzanym grillu ułożyć warzywa i grillować je przez 7 minut. Po zdjęciu warzyw na ruszcie ułożyć wrapy i grillować je przez 2 minuty. Na ugrillowanych chlebkach ułożyć warzywa, całość posypać rukolą i zawinąć.

<
>

Mięsa i ryby

Jak zrobić burgera
z grilla? »
Jak zrobić pizzę
z grilla? »
Jak zrobić
pulled pork z sałatką
colesław? »
Jak zrobić żeberka
w sosie BBQ? »
Łosoś z chutney
z mango »
Frankfurterki z serem
i boczkiem »
Grillowane piersi
z kurczaka »
Grillowane pstrągi »
Grillowane steki
z karkówki »
Grillowany łosoś
w miodowo
-musztardowej
marynacie »
Hamburgery z grilla »
Pikantne skrzydełka »
Udka z kurczaka »

Sałatki

Jak zrobić sałatkę
Caesar z domowym
majonezem? »
Sałatka z roszponką,
mozzarellą
i pomidorami »
Sałatka grecko-polska »
Sałatka z grillowanym
łososiem »
Sałatka z grillowanym
indykiem »
Zobacz więcej na www.doradcasmaku.pl