Prymat

Wspólne chwile na grillu

Drukuj:
20 minut 4 porcje

Sałatka z roszponką,
mozzarellą i pomidorkami

Składniki:

  • 250 g roszponki
  • 150 g małych kuleczek mozzarelli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki Oliwek czarnych Smak
  • 4-5 Suszonych pomidorów z ziołami Smak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść listków bazylii
  • Sos sałatkowy włoski Prymat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
Do smaku:
  • Sól morska gruboziarnista,
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Do składników można też dodać
grillowanego kurczaka lub indyka.

Dzięki temu sałatka stanie się
bardziej sycąca!

Sposób przygotowania

Sos sałatkowy włoski przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kuleczki mozzarelli odsączyć, suszone pomidory pokroić w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, czarne oliwki, suszone pomidory i czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki.

Dodać listki bazylii oraz przygotowany wcześniej sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Drukuj:
25 minut 4 porcje

Sałatka grecko-polska

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 słoiczek Oliwek czarnych Smak
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku:
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat
  • Oregano suszone Prymat
Sos:
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Lekkie sałatki są niezwykle
delikatne i wrażliwe
na temperaturę, dlatego warto je
przygotować bezpośrednio
przed podaniem na stół.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Opakowanie sałaty przełożyć do dużej miski. Z papryki wykroić gniazda i pokroić w paski. Ogórek dobrze umyć, pokroić w półplasterki. Pomidor obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ser feta pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oregano z dodatkiem oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w piórka, dodać oliwki.

Sałatę i warzywa wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym greckim. Ułożyć na talerzach i podawać.

Drukuj:
30 minut 4 porcje

Sałatka z grillowanym
łososiem

Składniki:

  • ½ opakowania rukoli
  • 400 g filetu z łososia
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • ½ puszki kukurydzy
  • Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony Prymat
  • Owoc granatu
  • 1/3 opakowania Jabłuszek kaparowych Smak
Sos vinaigrette:
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jeśli nie jesteśmy pewni, że sałatka
zostanie zjedzona od razu, sos
powinniśmy podawać oddzielnie.
Dzięki temu pozostała porcja bez
dressingu dłużej zachowa
świeżość.

Sposób przygotowania

Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Filet z łososia umyć, osuszyć i przyprawić. Grillować ok. 10 minut, po czym lekko go ostudzić i podzielić na mniejsze części. Rukolę umyć, wymieszać z kukurydzą.

Na sałacie ułożyć cząstki łososia, dodać jabłuszka kaparowe i pestki granatu, całość oprószyć pieprzem grubo mielonym.

Drukuj:
40 minut 5 porcji

Sałatka z grillowanym
indykiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 200 g pokrojonej w paseczki piersi z indyka
  • 1 opakowanie przyprawy Grill pikantny Prymat
  • 6 pokrojonych pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka Oliwek czarnych Smak
  • 1 łyżka Oliwek czarnych Smak
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 1 pęczek posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku
Do smaku:
  • Sól morska w młynku,
  • Pieprz czarny mielony Prymat
Sos:
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Prymat
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

Jeżeli chcesz, aby sałatka była
bardziej sycąca, dodaj do niej
ziołowe grzanki!

Sposób przygotowania

Mięso drobiowe natrzeć przyprawą i ugrillować. Po lekkim przestudzeniu pokroić na paski. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Składniki sałatki doprawiać solą i pieprzem, delikatnie wymieszać w dużej misce. Na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i polać sosem. Całość posypać ziarnami słonecznika. W sezonie można dodać truskawki do dekoracji.

Drukuj:
45 minut 2 porcje

Jak zrobić sałatkę Caesar
z domowym majonezem?

Składniki:

Majonez:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka Musztardy stołowej Prymat
  • 150 ml oleju
  • sok z 1/3 cytryny
  • do smaku: Sól morska Prymat
Dressing:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4 filety anchois
  • do smaku: Pieprz kolorowy Prymat
  • 1 pierś z kurczaka
  • skórka z 1/5 cytryny
  • przyprawa Grill ziołowy Prymat
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 sałata rzymska
  • grzanki czosnkowe
  • 10 g parmezanu
  • 5 pomidorków koktajlowych

Domowy majonez będzie
znacznie smaczniejszy,
ale jeśli nie mamy czasu na jego
przygotowanie, możemy użyć
gotowego produktu.

Sposób przygotowania

Majonez

Do pojemnika dodać musztardę, żółtka, wodę, sok z cytryny oraz sól morską. Całość blendować, stopniowo dodając olej, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Majonez, czosnek, parmezan, anchois oraz kapary zblendować, doprawić pieprzem i przygotować dressing do sałatki. Z oleju, skórki z cytryny oraz przyprawy do grilla przygotować marynatę do drobiu. Pierś z kurczaka natrzeć marynatą i odczekać 2 godziny. Pierś z kurczaka grillować po 6 minut z każdej strony. Do sałaty dodać pomidorki, grzanki czosnkowe, starty parmezan oraz dressing. Całość wymieszać. Grillowanego kurczaka w całości położyć na sałacie.

<
>

Grillowane warzywa

Jak zrobic wrapy
z grillowanymi
warzywami? »
Grillowana cukinia
faszerowana mięsem »
Grillowane ziemniaki
w boczku »
Roladki z grillowanego
bakłażana »
Szaszłyki drobiowe
z kolorowymi
paprykami »
Szaszłyki warzywne
z sosem tzatziki »

Mięsa i ryby

Jak zrobić burgera
z grilla? »
Jak zrobić pizzę
z grilla? »
Jak zrobić
pulled pork z sałatką
colesław? »
Jak zrobić żeberka
w sosie BBQ? »
Łosoś z chutney
z mango »
Frankfurterki z serem
i boczkiem »
Grillowane piersi
z kurczaka »
Grillowane pstrągi »
Grillowane steki
z karkówki »
Grillowany łosoś
w miodowo
-musztardowej
marynacie »
Hamburgery z grilla »
Pikantne skrzydełka »
Udka z kurczaka »
Zobacz więcej na www.doradcasmaku.pl