Prymat

Wspólne chwile na grillu

Drukuj:
50 minut 4 porcje

Łosoś z chutney z mango

Składniki:

  • 4 filety z łososia po 100 g
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
Chutney:
  • 3 dojrzałe owoce mango
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 50 g świeżego korzenia imbiru
  • 150 g cukru
  • 250 ml octu owocowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • Po 1 łyżeczce: Gorczycy białej całej, Ziela angielskiego całego Prymat

Do grillowania nadają się tylko
świeże ryby. Wcześniej należy je
oczyścić z wnętrzności i łusek,
opłukać i dokładnie osuszyć
papierowym ręcznikiem.

Sposób przygotowania

Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje.

Łososia zamarynować w marynacie przyrządzonej z oliwy i przyprawy do grilla ziołowej. Grillować z każdej strony 10 minut. Podawać z chutney z mango.

Drukuj:
30 minut 4 porcje

Grillowane frankfurterki
z serem cheddar
i boczkiem

Składniki:

  • 8 frankfurterek
  • 200 g sera cheddar
  • 16 plasterków wędzonego boczku
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • 1 słoik Musztardy sarepskiej Prymat
  • 1 słoik Ogóreczków konserwowych Smak
  • Wykałaczki

Frankfurterki można podać nie
tylko z ogóreczkami.
Do grillowanych kiełbasek idealnie
sprawdzą się także letnie, pełne
świeżych warzyw sałatki, których
przygotowanie zajmie
zaledwie kilka minut.

Sposób przygotowania

Frankfurterki naciąć wzdłuż, oprószyć przyprawą do grilla, a w nacięcia włożyć pokrojony ser. Całość dokładnie zawinąć w posmarowane musztardą plastry boczku i spiąć wykałaczkami. Następnie ułożyć na grillu i grillować do momentu, aż boczek będzie rumiany, a ser będzie się rozpuszczał.

Tak przygotowane frankfurterki podawać z ogóreczkami konserwowymi.

Drukuj:
35 minut 4 porcje

Grillowane piersi z kurczaka
z sałatką grecką

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka po 150 g
  • 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny Prymat
  • 1 łyżka oleju
Sałatka grecka:
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 1 sałata lodowa (opcjonalnie)
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 3 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 słoik Oliwek czarnych Smak
  • Oliwa z oliwek
Do smaku:
  • Oregano suszone Prymat
Sos vinaigrette:
  • 2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny do smaku
Do smaku:
  • Sól morska
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Po upieczeniu mięsa na grillu warto
odstawić je na kilka minut, aby
„odpoczęło”. Gdy od razu zostanie
rozkrojone, wypłyną z niego
soki i stanie się suche.

Sposób przygotowania

Sos vinaigrette: musztardę połączyć z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Powoli wymieszać i stopniowo dodawać oliwę z oliwek, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka: Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórek obrać, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Pomidor obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ser feta pokroić w kostkę, a następnie polać oliwą i posypać oregano. Cebulę i oliwki pokroić w plastry. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette.

Kurczak: Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, natrzeć przyprawą do grilla, skropić olejem i ułożyć na grillu lub patelni grillowej. Smażyć ok. 5-7 minut z każdej strony. Podawać z sałatką grecką. 

Drukuj:
25 minut 4 porcje

Grillowane pstrągi
z kaparami i chrzanem

Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi (lub dorady)
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • 1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
  • 4 łyżki masła wiejskiego
  • 1 słoiczek Chrzanu śmietankowego Smak
  • 1 pokrojona na cząstki cytryna
  • Ogóreczki konserwowe Smak

Filety można piec bezpośrednio
na ruszcie, ale przed ułożeniem
ryby należy ją obficie
nasmarować olejem roślinnym
lub sezamowym.

Sposób przygotowania

Masło wymieszać z kaparami i przyprawą Grill ziołowy Prymat. Osuszone pstrągi wysmarować dokładnie aromatycznym masłem i owinąć folią aluminiową skropioną oliwą. Tak przygotowaną rybę grillować z każdej strony po 10 minut. Podawać z chrzanem śmietankowym, cytryną i ogóreczkami konserwowymi.

Drukuj:
40 minut 4 porcje

Grillowane steki
z karkówki wieprzowej

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej po 200 g
Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
  • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 opakowanie przyprawy Karkówka klasyczna Prymat

Jeśli chcesz, aby stek wyglądał na
talerzu wyjątkowo, a na jego
powierzchni pojawiła się
charakterystyczna kratka, wystarczy
pamiętać o jednym drobiazgu. Podczas
smażenia nie należy od razu
przekręcać mięsa – dopiero po
trzech minutach przesuń
karkówkę na ruszcie tylko
raz dokładnie o  90°!

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zamarynować mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować z obu stron przez minimum 20-30 minut.

Drukuj:
30 minut 6 porcji

Grillowany łosoś
w miodowo-musztardowej
marynacie

Składniki:

  • 6 filetów z łososia
  • 3 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
  • 2 łyżki Musztardy francuskiej Prymat
  • 80 g miodu
  • sok z ½ pomarańczy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka Tymianku suszonego Prymat
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Do smaku:
  • Sól morska gruboziarnista
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Mniejsze ryby można grillować w
całości, ale te większe warto
podzielić na filety lub dzwonka.
Kawałki nie powinny być jednak
zbyt cienkie, aby ryba nie
uległa wysuszeniu.

Sposób przygotowania

Filety z łososia wypłukać, oczyścić oraz przyprawić pieprzem i odrobiną soli. W misce połączyć miód, sos sojowy, olej, musztardę sarepską i francuską oraz sok z pomarańczy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać łososia. Rybę wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Łososia grillować początkowo skórą do góry po ok. 4 minuty z każdej strony.

Drukuj:
40 minut 5 porcji

Hamburgery z grilla

Składniki:

  • 800 g antrykotu wołowego
  • 2 łyżki Cebuli suszonej Prymat
  • 3 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka zimnej wody
Do smaku:
  • 2 łyżki Cebuli suszonej Prymat
  • 3 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
Dodatkowo:
  • 5 bułek do hamburgerów
  • 5 liści sałaty
  • 5 plasterków boczku wędzonego
  • 5 plasterków sera
  • 3-4 Ogórki konserwowe Smak
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 5 łyżeczek Musztardy sarepskiej Prymat

Burgery najlepiej podawać
niezwłocznie po przygotowaniu.
Jeśli okaże się, że nie wszystkie
kotlety zostaną zjedzone, można
je zamrozić lub schować do
lodówki i odgrzać
następnego dnia.

Sposób przygotowania

Cebulę, ogórki i pomidor pokroić w plasterki. Plasterki boczku położyć na grillu na kilka minut, aż będą chrupiące. Mięso zmielić z czosnkiem w maszynce. Dodać musztardę, suszoną cebulę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrabiać przez kilka minut. Z mięsa uformować 5 płaskich kotletów, a następnie grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony. Na końcu położyć po plasterku sera na każdy kotlet. Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę na grillu. Spód bułek posmarować musztardą, położyć sałatę, następnie kotlety, boczek, pomidor, ogórki oraz cebulę. Przykryć górną częścią bułek posmarowanych od spodu musztardą.

Drukuj:
40 minut 4 porcje

Chrupiące grillowane
skrzydełka

Składniki:

  • 20 dużych skrzydełek z kurczaka
  • Świeża kolendra do dekoracji
Marynata:
  • 2 łyżki przyprawy Grill pikantny Prymat
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki Pieprzu kolorowego ziarnistego Prymat
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren Kolendry całej Prymat
  • 2 łyżki soku z cytryny

Świetnym dodatkiem do
grillowanych skrzydełek są
warzywa, lekkie sałatki, wędzone
sery oraz owoce. Apetycznie
podane skuszą nawet
najbardziej tradycyjnego
mięsożercę.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu, zamarynować i odstawić na ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka grillować ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.

Drukuj:
60 minut 4 porcje

Grillowane udka
z kurczaka z ziemniakami

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
Grillowane ziemniaki:
  • 400 g młodych ziemniaków w łupinach
  • Oliwa z oliwek
Do smaku:
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
  • Sól morska drobnoziarnista Prymat
  • Rozmaryn suszony Prymat

Jeśli masz taką możliwość,
przygotuj marynatę dzień
wcześniej. Udka marynowane
przez całą noc będą jeszcze
bardziej aromatyczne!

Sposób przygotowania

Z przyprawy i oliwy sporządzić marynatę, natrzeć nią umyte i osuszone udka. Tak przygotowane mięso pozostawić na kilka godzin. Następnie ułożyć udka na ruszcie i piec około 30 minut. Podczas pieczenia smarować pozostałą marynatą. Ziemniaki ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu ponacinać, skropić oliwą z oliwek i posypać do smaku solą, przyprawą do ziemniaków i rozmarynem. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i grillować przez około 30-40 minut do miękkości.

Drukuj:
35 minut 3 porcje

Jak zrobić żeberka
w sosie BBQ?

Składniki:

Sos BBQ:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 przyprawa Grill klasyczny Prymat
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka Chili pieprzu cayenne Prymat
  • 1 łyżeczka liquid smoke
  • 100 ml wody
  • szczypta Soli morskiej Prymat
Mięso:
  • 350 g żeberek
  • Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
  • 4 łyżki sosu BBQ

Aby żeberka były soczyste,
nie należy skracać czasu
marynowania. To właśnie dzięki
marynacie mięso będzie
nie tylko aromatyczne, ale też
miękkie i delikatne.

Sposób przygotowania

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka dodać olej, cebulę, passatę, przyprawę do grilla, cukier, ocet, chili, liquid smoke, wodę oraz sól. Całość gotować przez 15 minut, a następnie zblendować.
Tak przygotowanym sosem BBQ oraz przyprawą natrzeć żeberka i marynować w lodówce przez 12 godzin. Na rozgrzanym grillu ułożyć żeberka i grillować z każdej strony 15 minut, co jakiś czas smarując pozostałym sosem BBQ.

Drukuj:
60 minut 3 porcje

Jak zrobić pizzę z grilla?

Składniki:

  • 100 g sera mozzarella
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka Przyprawy do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
  • rukola
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 filet z kurczaka
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 g drożdży
  • 10 g Soli morskiej Prymat
Marynata:
  • 1 łyżka przyprawy Grill ziołowy Prymat
  • 1 łyżka sosu BBQ
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka ketchupu
  • do smaku: Sól morska Prymat

Zbyt długie grillowanie pizzy
może sprawić, że ciasto wysuszy
się i będzie twarde.

Sposób przygotowania

Do wody dodać cukier, drożdże, mąkę, olej oraz sól. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Z wody, przyprawy do grilla, sosu BBQ, cukru, ketchupu oraz soli przygotować marynatę. Natrzeć nią filet z kurczaka i odczekać 45 minut. Następnie przygotować pozostałe składniki na pizzę i rozgrzać grill.

Blat posypać mąką. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę do pizzy. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym, dodać startą na tarce mozzarellę, plasterki pomidora oraz pokrojoną czerwoną cebulę.

Pierś z kurczaka grillować 6 minut z każdej strony i ściągnąć z rusztu. Następnie na grillu położyć blachę z ciastem i grillować 4 minuty. Po tym czasie pizzę należy zdjąć z blachy, położyć bezpośrednio na grillu i przykryć blachą. Grillować przez 6 minut. Gotową pizzę ściągnąć z rusztu i ułożyć na niej pokrojonego w plasterki kurczaka oraz posypać rukolą.

Drukuj:
80 minut 4 porcje

Jak zrobić pulled pork
z sałatką colesław?

Składniki:

  • 300 g kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 cebulki dymki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka Musztardy grillowej Prymat
  • szczypta Soli morskiej Prymat
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta Chili pieprzu cayenne Prymat
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 2/3 przyprawy Karkówka klasyczna Prymat
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 bułki
  • 2 łyżeczki sosu BBQ
  • 1 cebulka dymka
  • do smaku: Sól morska Prymat

W sałatce colesław nie można
zapomnieć o soli, która sprawi,
że biała kapusta będzie miękka,
ale nadal chrupiąca!

Sposób przygotowania

Do miski włożyć drobno pokrojoną białą kapustę, starte marchewki, pokrojoną cebulkę dymkę i doprawić solą. Następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę, musztardę grillową i szczyptę chili. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 45 minut.

Do szklanego naczynia wsypać przyprawę do karkówki i brązowy cukier, dodać olej, wodę, ocet i całość mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Łopatkę wieprzową starannie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Wieprzowinę grillować pod przykryciem na rozgrzanym ruszcie przez około 60 minut. Gdy mięso będzie miękkie należy ściągnąć je z grilla i rozdrobnić widelcem. Do wieprzowiny dodać sos BBQ, cebulę dymkę i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną wieprzowinę podawać na grillowanej bułce z dodatkiem sałatki colesław.

Drukuj:
30 minut 2 porcje

Jak zrobić burgera z grilla?

Składniki:

  • 2 bułki
  • 250 g wołowiny
  • 25 ml wody
  • do smaku: Pieprz kolorowy Prymat
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • sałata masłowa
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g boczku surowego
Farsz:
  • 100 g sera cheddar
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżeczki serka śmietankowego
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 łyżka Przyprawy gruboziarnistej Prymat stek

Burgery z grilla zwykle są
wysokie, dlatego wcześniej warto
zaopatrzyć się w długie
wykałaczki, które pozwolą
zachować im odpowiednią
konstrukcję.

Sposób przygotowania

Do miski dodać przyprawę do steku, starty ser cheddar, drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać. W drugiej misce przygotować wołowinę, dodać wodę i doprawić pieprzem.

Z mięsa formować kotlety i nadziewać jedną łyżką przygotowanego wcześniej farszu. Na rozgrzanym grillu ułożyć burgery i grillować z obu stron przez 7 minut.

Przekrojoną bułkę posmarować sosem BBQ, położyć sałatę, czerwoną cebulę, pomidor, plasterek przesmażonego wcześniej boczku oraz grillowanie mięso. Drugą część bułki również posmarować sosem BBQ i ułożyć na pozostałych składnikach.

<
>

Sałatki

Jak zrobić sałatkę
Caesar z domowym
majonezem? »
Sałatka z roszponką,
mozzarellą
i pomidorami »
Sałatka grecko-polska »
Sałatka z grillowanym
łososiem »
Sałatka z grillowanym
indykiem »

Grillowane warzywa

Jak zrobic wrapy
z grillowanymi
warzywami? »
Grillowana cukinia
faszerowana mięsem »
Grillowane ziemniaki
w boczku »
Roladki z grillowanego
bakłażana »
Szaszłyki drobiowe
z kolorowymi
paprykami »
Szaszłyki warzywne
z sosem tzatziki »
Zobacz więcej na www.doradcasmaku.pl